«The Girls» av Emma Cline

Litteratur

Emma Cline er en amerikansk forfatterinne som i 2016 fikk publisert sin første roman «The Girls». Romanen fikk strålende kritikk og beskrives som en forførende lesing av The New York Times (31.05.2016). Cline er opprinnelig fra California og hun har hentet inspirasjon fra urbane myter rundt hippie-bevegelsen på slutten av 60-tallet.

“I think this era is also very romanticized sometimes, so I wanted to think about the darker side of it and, especially, a young woman’s experience of the counter-culture,” says Cline. “What would it mean to someone to have been involved, even in a peripheral way, in something like that? Would they be proud of it in some perverse way? Would they miss it? What if that was the best time in your life, but it also represented something else to everyone who knew about it?” Emma Cline, The Telegraph, 2017 x

Handlingen finner sted i nåtid og i 1969 i California. Evie Boyd er en ensom 14 åring som opplever at verden blir snudd på hodet. Faren har reist fra familien for å starte på nytt med en yngre kvinne og moren søker bekreftelse hos tvilsomme menn. Evie mister i tillegg kontakten med bestevenninnen sin og står dermed helt alene. En dag ser hun tre jenter som trigger nysgjerrigheten hennes. Hun kommer i kontakt med en av jentene, Suzanne, og blir invitert til ranchen der de bor.

Ranchen er en slags utopi der jenter med frie sjeler bor sammen med en karismatisk mann i 30-årene. Dop, sex og alkohol er en naturlig del av livet på ranchen og Evie fortrylles av det. Som leser får vi tidlig vite at noe fælt er i ferd med å skje og vi ser alle varseltegnene som unge Evie ikke fanger opp.

Jeg kan ikke huske sist jeg ble så oppslukt av en bok. Dere vet den følelsen av besettelse ungdomsbøker ofte gir, akkurat det følte jeg med denne boka. «The Girls» er nok heller en ungdomsbok skrevet for voksne der narkotika, misbruk og sex er gjennomgående motiver. Likevel handler historien om en ung jente på vei inn i voksenlivet, og kan leses som en advarsel på hvordan ting kan gå riktig galt. Boken er løst basert på historien om Manson familien, en hippie-kult som begikk flere drap i 1969.

The Girls by Emma Cline

Credit: Random House

Forlag: Random House – Sidetall: 368

Finnes også på norsk utgitt av Cappelen Damm

SaveSave

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s